Wędzimy boczek
Stworzyłem sobie wędzarnię - maksymalnie prymitywną, ale w prostocie jest piękno.
Na pierwszy ogień a właściwie dym poszedł boczek. Bo kto nie lubi wędzonego boczku ?
Podaje przepis na 1kg boczku.
Dajemy tylko sól peklową 20 gr/kg mięsa
Boczek możemy przygotować zarówno ze skóra jak i możemy ściągnąć skórę. Jak kto woli.
Peklowanie
Boczek nacieramy ze wszystkich stron solą
Od razu pakujemy próżniowo lub wkładamy do woreczka strunowego i umieszczamy na okres co najmniej 1 tygodnia do 2 tygodni do lodówki.
Co kilka dni przewracamy mięso aby sól odpowiednio dotarła we wszystkie miejsca.
Po tym czasie wyciągamy boczek z woreczka wycieramy suchym ręcznikiem papierowym resztki płynów i wieszamy na co najmniej dobę w przewiewnym miejscu do obsuszania. Boczek możemy owinąć siatką wędzarnicza, sznurkiem jak ja to zrobiłem lub powiesić na haku
Komentarze
Prześlij komentarz