Przejdź do głównej zawartości

COPPA, robimy karkówkę dojrzewającą

 Coppa - czyli włoska wędlina, karkówka dojrzewająca

coppa karkówka włoska wędlina dojrzewająca

Przygotowanie


Wędliny dojrzewające ostatnio biorą szturmem nasze smaki. Szczególnym powodzeniem cieszą się te z krajów południa jak Włochy Hiszpania czy Francja. Ale czy w warunkach domowych jesteśmy w stanie stworzyć coś podobnego do południowych odpowiedników dojrzewających wędlin ?

Spróbujmy zrobić Coppę - włoską karkówkę dojrzewającą.

Przepis na 1kg karkówki

Pozostałe składniki:

  • sól peklowa - 20-30gr na kg mięsą
  • cukier  15gr na kilogram mięsa
  • pieprz (dwie łyżki pieprzu młotkowego lub grubo zmielonego)
  • inne przyprawy czosnek, papryka, majeranek do smaku (ja daję po jednej łyżeczce)
Będą nam też potrzebne bakterie kwasu mlekowego - do fermentacji mięsa - bo chcemy aby wędlina była krucha o charakterystycznym smaku. Bakterie można zakupić jako gotowa mieszankę lub dodać własny szczep.


Mięso karkówka wybieramy zwarty kawałek - wszystkie odstające fragmenty odcinamy.

Peklowanie


Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą i ziołami a następnie wkładając do foliowych torebek lub jak ja to robię zamykając w próżni z pomocą pakowarki próżniowej. Do torebki dodaje również bakterii kwasu mlekowego w postaci łyżki soku z kiszonych ogórków.

Po zapeklowaniu karkówka ląduje w lodówce na 5- 7 dni. 
W tym czasie mięso przechodzi ziołami, solą oraz dzięki bakteriom i cukrowi zmienia się kwasowość mięsa oraz rozpoczyna okres fermentacji cukrów dodanych i zawartych w mięsie.

Dojrzewanie


Po tygodniu mięso wyciągamy z próżni. Odsączmy płyny, możemy karkówkę otoczyć dodatkowo w majeranku czy papryce aby uzyskać ciekawą skórkę. 
Mięso zawijamy w folię celulozową - ogranicza ona zbyt szybkie wysychanie mięsa. Dzięki temu nie musimy naszej wędliny trzymać w specjalnych komorach dojrzewających - wystarczy przewiewny strych, komórka. Ja zawieszam wędliny na zabudowanym balkonie, gdzie w okresie jesienno zimowym mam około 10-14 stopni Celsjusza.

Po jakiś czasie, zwykle trzech czterech tygodniach, mięso nam porządnie podeschnie i kiedy straci 30-40% wagi ściągamy nasza Coppę, żeby za bardzo nie podeschła. Możemy ją zostawić w tym samym miejscu tylko wsadzić w tekturowe pudło aby już tak szybko nie schła do dalszego dojrzewania. Wtedy tez może się pojawić biała pleśń, która możemy usunąć woda z octem lub zostawić jak ja to zrobiłem.

Po około miesiącu, dwóch karkówka będzie gotowa.
Ja zacząłem kroić swoją karkówkę po miesiącu była odpowiednio krucha i już  nabierała charakterystycznego wykwintnego smaku dojrzewającej wędliny - gdybym potrzymał ją dłużej z pewnością byłaby jeszcze lepsza.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mikoryza w moim ogrodzie

 Mikoryza w ogrodzie Mikoryza to symbioza, współżycie dwóch organizmów: rośliny i grzyba mikoryzowego oparte na obopólnej korzyści. Grzyb dostarcza roślinie składniki mineralne i wodę a w zamian otrzymuje składniki odżywcze. Strzępki grzyba rozrastając się w podłożu tworzą głębszą i sięgającą dużo dalej niż same korzenie roślin  strukturę do pobierania wody z solami mineralnymi.   Zazwyczaj z mikoryzą kojarzymy leśne grzyby kapeluszowe , które chętnie zbieramy w okresie jesiennym. Co nam po mikoryzie w ogrodzie? Właściwie niewiele zakładając że mamy świetne warunki dla rozwoju naszych roślin i wszystko rośnie jak powinno Ale u mnie tak nie ma. Więc rozpoczynając jesienią nowe nasadzenia postanowiłem zaszczepić sadzonki mikoryzą. Zakupiłem osiem buków, do których jeszcze w doniczce dodałem preparat w płynie z leśnymi grzybami mikoryzowymi. Sadzenie do gruntu rozpocząłem tydzień po zaszczepieniu. Gdy wyciągałem rośliny z doniczek na bryle korzeniowej zauważyłem ro...

Adobe Photoshop Lightroom 5 recenzja

Nowy produkt Adobe     Z początkiem czerwca 2013 weszła nowa wersja popularnego programu do obróbki fotograficznej ze stajni Adobe Photoshop Lightroom 5.   Postaram się w kilku zdaniach przybliżyć moją opinię na temat używania tego programu przez kilka miesięcy. Nie jestem informatykiem, nie testuję również sprzętu komputerowego, ale warto zaznaczyć, że program zainstalowałem na  laptopie Asus K70IO z procesorem intel core 2 duo i pamięcią ram 4GB i kartą graficzną Nvidia Geforce Gt 120M i systemem operacyjnym Windows 7 64 bitowym. Jak widać konfiguracja jest już dosyć leciwa i sporo odbiega od najnowszych obecnie dostępnych laptopów. Wróćmy do Lightrooma 5 - co nowego firma Adobe dała tym razem: Advanced Healing Brush – narzędzie do łatwiejszego usuwania niechcianych obiektów na zdjęciach oraz defektów, również tych o nieregularnych kształtach, Upright – funkcja umożliwiająca łatwe prostowanie zdjęć, dzięki automatycznej analizie obrazu i wykryw...

Dom dusz

dom dusz