Przejdź do głównej zawartości

Likier kawowy 3 kawy

Likier kawowy 3 kawy


kawa ziarna



Jeżeli lubicie kawę to na pewno zainteresuje was przepis na wyjątkowy likier kawowy 3 kawy.
Nie jest to przepis w rodzaju "pyszny likier w 5 minut" czy inne bzdury sugerujące że można kilka minut stworzyć coś co dorówna najlepszym smakom.

Jest to przepis wymagający trochę więcej wysiłku jednak przy odrobinie staranności można na podstawie tego przepisu stworzyć coś co dorówna a nawet przewyższy najlepsze likiery jakie piliście. 
Myślę że warto spróbować.


Nazwa 3 kawy nie jest przypadkowa ponieważ likier powstaje z trzech kaw.
Zapytacie dlaczego aż z trzech -

Jest to skomponowane dla osiągnięcia pełni smaku aromatu i konsystencji - a więc wszystkiego co lubią smakosze dobrej kawy i nie tylko.

  • kawa - nalew kawowy - zapewnia niezrównany aromat
  • kawa - napar kawowy - zapewnia niezrównany smak
  • kawa - kawa rozpuszczalna - zapewnia konsystencję
Zaczynamy

Składniki

Nalewy:

  • nalew kawowy 30-40%
  • nalew waniliowy 30-40%
  • napar czyli kawa parzona - 3 łyżki na 1/2 szklanki wody
  • napar z kawy rozpuszczalnej 3 łyżki na 1/2 szklanki wody

Nalewy robimy tradycyjnie czyli zalewamy zmieloną kawę wysokoprocentowym alkoholem.
Zostawiamy nalewy do przegryzienia się na co najmniej 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach łączymy nalewy ze świeżo parzoną kawa oraz zrobiona kawa rozpuszczalna dodajemy cukru i vuala. 

Jeszcze chwile musi się to przegryźć co najmniej tydzień.

Całość trochę trwa, ale wierzcie mi warto. A jak smakuje choćby z sernikiem..





ciasto do kawy








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mikoryza w moim ogrodzie

 Mikoryza w ogrodzie Mikoryza to symbioza, współżycie dwóch organizmów: rośliny i grzyba mikoryzowego oparte na obopólnej korzyści. Grzyb dostarcza roślinie składniki mineralne i wodę a w zamian otrzymuje składniki odżywcze. Strzępki grzyba rozrastając się w podłożu tworzą głębszą i sięgającą dużo dalej niż same korzenie roślin  strukturę do pobierania wody z solami mineralnymi.   Zazwyczaj z mikoryzą kojarzymy leśne grzyby kapeluszowe , które chętnie zbieramy w okresie jesiennym. Co nam po mikoryzie w ogrodzie? Właściwie niewiele zakładając że mamy świetne warunki dla rozwoju naszych roślin i wszystko rośnie jak powinno Ale u mnie tak nie ma. Więc rozpoczynając jesienią nowe nasadzenia postanowiłem zaszczepić sadzonki mikoryzą. Zakupiłem osiem buków, do których jeszcze w doniczce dodałem preparat w płynie z leśnymi grzybami mikoryzowymi. Sadzenie do gruntu rozpocząłem tydzień po zaszczepieniu. Gdy wyciągałem rośliny z doniczek na bryle korzeniowej zauważyłem ro...

Adobe Photoshop Lightroom 5 recenzja

Nowy produkt Adobe     Z początkiem czerwca 2013 weszła nowa wersja popularnego programu do obróbki fotograficznej ze stajni Adobe Photoshop Lightroom 5.   Postaram się w kilku zdaniach przybliżyć moją opinię na temat używania tego programu przez kilka miesięcy. Nie jestem informatykiem, nie testuję również sprzętu komputerowego, ale warto zaznaczyć, że program zainstalowałem na  laptopie Asus K70IO z procesorem intel core 2 duo i pamięcią ram 4GB i kartą graficzną Nvidia Geforce Gt 120M i systemem operacyjnym Windows 7 64 bitowym. Jak widać konfiguracja jest już dosyć leciwa i sporo odbiega od najnowszych obecnie dostępnych laptopów. Wróćmy do Lightrooma 5 - co nowego firma Adobe dała tym razem: Advanced Healing Brush – narzędzie do łatwiejszego usuwania niechcianych obiektów na zdjęciach oraz defektów, również tych o nieregularnych kształtach, Upright – funkcja umożliwiająca łatwe prostowanie zdjęć, dzięki automatycznej analizie obrazu i wykryw...

Dom dusz

dom dusz