Przejdź do głównej zawartości

Likier kawowy 3 kawy

Likier kawowy 3 kawy


kawa ziarna



Jeżeli lubicie kawę to na pewno zainteresuje was przepis na wyjątkowy likier kawowy 3 kawy.
Nie jest to przepis w rodzaju "pyszny likier w 5 minut" czy inne bzdury sugerujące że można kilka minut stworzyć coś co dorówna najlepszym smakom.

Jest to przepis wymagający trochę więcej wysiłku jednak przy odrobinie staranności można na podstawie tego przepisu stworzyć coś co dorówna a nawet przewyższy najlepsze likiery jakie piliście. 
Myślę że warto spróbować.


Nazwa 3 kawy nie jest przypadkowa ponieważ likier powstaje z trzech kaw.
Zapytacie dlaczego aż z trzech -

Jest to skomponowane dla osiągnięcia pełni smaku aromatu i konsystencji - a więc wszystkiego co lubią smakosze dobrej kawy i nie tylko.

  • kawa - nalew kawowy - zapewnia niezrównany aromat
  • kawa - napar kawowy - zapewnia niezrównany smak
  • kawa - kawa rozpuszczalna - zapewnia konsystencję
Zaczynamy

Składniki

Nalewy:

  • nalew kawowy 30-40%
  • nalew waniliowy 30-40%
  • napar czyli kawa parzona - 3 łyżki na 1/2 szklanki wody
  • napar z kawy rozpuszczalnej 3 łyżki na 1/2 szklanki wody

Nalewy robimy tradycyjnie czyli zalewamy zmieloną kawę wysokoprocentowym alkoholem.
Zostawiamy nalewy do przegryzienia się na co najmniej 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach łączymy nalewy ze świeżo parzoną kawa oraz zrobiona kawa rozpuszczalna dodajemy cukru i vuala. 

Jeszcze chwile musi się to przegryźć co najmniej tydzień.

Całość trochę trwa, ale wierzcie mi warto. A jak smakuje choćby z sernikiem..





ciasto do kawy








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mikoryza w moim ogrodzie

 Mikoryza w ogrodzie Mikoryza to symbioza, współżycie dwóch organizmów: rośliny i grzyba mikoryzowego oparte na obopólnej korzyści. Grzyb dostarcza roślinie składniki mineralne i wodę a w zamian otrzymuje składniki odżywcze. Strzępki grzyba rozrastając się w podłożu tworzą głębszą i sięgającą dużo dalej niż same korzenie roślin  strukturę do pobierania wody z solami mineralnymi.   Zazwyczaj z mikoryzą kojarzymy leśne grzyby kapeluszowe , które chętnie zbieramy w okresie jesiennym. Co nam po mikoryzie w ogrodzie? Właściwie niewiele zakładając że mamy świetne warunki dla rozwoju naszych roślin i wszystko rośnie jak powinno Ale u mnie tak nie ma. Więc rozpoczynając jesienią nowe nasadzenia postanowiłem zaszczepić sadzonki mikoryzą. Zakupiłem osiem buków, do których jeszcze w doniczce dodałem preparat w płynie z leśnymi grzybami mikoryzowymi. Sadzenie do gruntu rozpocząłem tydzień po zaszczepieniu. Gdy wyciągałem rośliny z doniczek na bryle korzeniowej zauważyłem ro...

winyl

Płyta winylowa kontra DAC U góry gramofon mojego teścia tranzyston-2 Nostalgia za czarną płytą winylową Tęsknimy za starym. "Kiedyś to było" - zwykliśmy mówić wspominając stare dobre czasy. Stare na pewno, ale czy do końca dobre ? Weźmy na tapetę czarne płyty i odtwarzacze do nich. Obecnie panuje swoista moda, podkręcana z jednej strony nostalgią starszych osób pamietających popularność tych nośników, a z drugiej pewnego rodzaju mody na wszelkiego typu analogi czyli trochę anty cyfrę czy też retro. Jak zwał tak zwał Branża muzyczna chętnie te nostalgie czy też wręcz modę na retro podchwytuje - choćby sprzedając płyty winylowe i poszerzając wydania muzyczne na na ten nośnik. Zwłaszcza że nie robi tego bezinteresownie, na każdej modzie przecież można zarobić. Gdy wydanie muzyczne na popularnej płycie CD wobec ataku streamingowanej muzyki musi zejść z ceną, wydanie na czarnej płycie potrafi kosztować kilkukrotnie więcej.  W efekcie  nie trudno znaleźć - choćby w Empiku wydania t...

COPPA, robimy karkówkę dojrzewającą

 Coppa - czyli włoska wędlina, karkówka dojrzewająca Przygotowanie Wędliny dojrzewające ostatnio biorą szturmem nasze smaki. Szczególnym powodzeniem cieszą się te z krajów południa jak Włochy Hiszpania czy Francja. Ale czy w warunkach domowych jesteśmy w stanie stworzyć coś podobnego do południowych odpowiedników dojrzewających wędlin ? Spróbujmy zrobić Coppę - włoską karkówkę dojrzewającą. Przepis na 1kg karkówki Pozostałe składniki: sól peklowa - 20-30gr na kg mięsą cukier  15gr na kilogram mięsa pieprz (dwie łyżki pieprzu młotkowego lub grubo zmielonego) inne przyprawy czosnek, papryka, majeranek do smaku (ja daję po jednej łyżeczce) Będą nam też potrzebne bakterie kwasu mlekowego - do fermentacji mięsa - bo chcemy aby wędlina była krucha o charakterystycznym smaku. Bakterie można zakupić jako gotowa mieszankę lub dodać własny szczep. Mięso karkówka wybieramy zwarty kawałek - wszystkie odstające fragmenty odcinamy. Peklowanie Karkówkę peklujemy na sucho nacierając peklosolą...