Likier kawowy 3 kawy
Jeżeli lubicie kawę to na pewno zainteresuje was przepis na wyjątkowy likier kawowy 3 kawy.
Nie jest to przepis w rodzaju "pyszny likier w 5 minut" czy inne bzdury sugerujące że można kilka minut stworzyć coś co dorówna najlepszym smakom.
Jest to przepis wymagający trochę więcej wysiłku jednak przy odrobinie staranności można na podstawie tego przepisu stworzyć coś co dorówna a nawet przewyższy najlepsze likiery jakie piliście.
Myślę że warto spróbować.
Nazwa 3 kawy nie jest przypadkowa ponieważ likier powstaje z trzech kaw.
Zapytacie dlaczego aż z trzech -
Jest to skomponowane dla osiągnięcia pełni smaku aromatu i konsystencji - a więc wszystkiego co lubią smakosze dobrej kawy i nie tylko.
- kawa - nalew kawowy - zapewnia niezrównany aromat
- kawa - napar kawowy - zapewnia niezrównany smak
- kawa - kawa rozpuszczalna - zapewnia konsystencję
Zaczynamy
Składniki
Nalewy:
- nalew kawowy 30-40%
- nalew waniliowy 30-40%
- napar czyli kawa parzona - 3 łyżki na 1/2 szklanki wody
- napar z kawy rozpuszczalnej 3 łyżki na 1/2 szklanki wody
Nalewy robimy tradycyjnie czyli zalewamy zmieloną kawę wysokoprocentowym alkoholem.
Zostawiamy nalewy do przegryzienia się na co najmniej 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach łączymy nalewy ze świeżo parzoną kawa oraz zrobiona kawa rozpuszczalna dodajemy cukru i vuala.
Jeszcze chwile musi się to przegryźć co najmniej tydzień.
Całość trochę trwa, ale wierzcie mi warto. A jak smakuje choćby z sernikiem..
Komentarze
Prześlij komentarz